Sverige är ett otroligt vackert land, där de växlande årstiderna och stora temperaturskillnaderna skapar ett mycket varierande klimat. Varje årstid har sin charm och varje breddgrad bidrar med något som är alldeles speciellt för just den platsen.

Norröver

I Norrland finns mycket av det vackraste i Sverige. Här kan man besöka två av Sveriges ytterpunkter – Kebnekaise, som är landets högsta berg, och Treriksröset, landets nordligaste punkt.

Vintertid bjuder norra Sverige på det majestätiska skådespel som är norrsken. Ishotellet i Jukkasjärvi, som är ett mycket populärt turistmål, anordnar flera norrskensrelaterade aktiviteter.

Under sommaren byts vinterns korta, mörka dagar ut mot ljusa sommarnätter och midnattssol – och visst är de mörka månaderna värda det, när dygnet-runt-ljuset plötsligt är där igen. De ljusa sommarnätterna fascinerar ofta turister.

Söderut

I södra Sverige, speciellt sommartid, finns det så mycket att se och uppleva som inte ens verkar höra hemma i detta nordliga lilla land. Sandstränder som påminner om Medelhavet finns på ställen runtom på Öland, Gotland, samt västkusten.

Där finns också underbara Österlen, som med sina vingårdar brukar kallas för Sveriges Provence.

Nöjen

Som turist, utländsk som inhemsk, vill man inte alltid bara sitta och titta på allt det vackra. Den bästa turistupplevelsen är ju att blanda lugna, fina upplevelser med fartfyllda och intressanta aktiviteter. Sådana råder det ingen brist på.

Det finns mängder med nöjes- och temaparker runtom i landet. Astrid Lindgrens värld är passande för barnfamiljer eller sällskap som är specifikt intresserade av Astrids sagofigurer. Nöjesparkerna Liseberg och Gröna Lund är populära och erbjuder mycket varierande underhållning.

Man kan också välja mer naturnära aktiviteter, som vandring och camping. Utnyttja den där allemansrätten, som så värdefull.