Om du vill vandra i Västernorrland

Många turister, både svenska och utländska tycker om att gå olika vandringsleder och i Västernorrland finns många vackra leder att vandra på.

Nipleden

Den här leden är en av de populäraste om du vill vandra i Höga Kusten. Leden börjar vid Sollefteå Camping som ligger på Risön, centralt i Sollefteå och den leder längs med vackra Ångermanälven upp till Edsbron. Där korsar du älven och följer den tillbaka till Sollefteå Camping igen.

Skuleskogens Nationalpark – En otroligt vacker vandringsled

Du kan både vandra kortare eller längre turer och under din vandring finns det många enastående platser att stanna till vid. Det finns tre entréer vid Nationalparken och det är: Entré Syd, Entré Nord och Entré Väst. Om du börjar från den västra entrén får du uppleva den vackraste vandring i hela Höga Kusten. Den innehåller inte de högsta bergen och är därmed inte den tuffaste leden för vandring. Du kan vandra här under en dag eller varför inte under några dagar. Under din vandring får du uppleva en djup granskog som finns i början av leden och den efterträds av det karaktäristiska kalottberget med tallar som blåser kallt på den röda Nordingrågraniten. Efter det passerar du Stampberget som är otroligt vackert. Sedan kommer en brant stig som går ner mot Slåttdalen. Den sista biten går upp till Slåttdalsskrevan. Här bör du helst inte missa att ta en extratur till Slåttsdalsberget, där det är en utsikt som är milsvid, sträcker sig både över kustbandet och Sveriges högsta ö som heter Mjältön. Efter att du stannat där och beundrat utsikten vandrar du ner till Tärnättvattnen, där du kan övernatta. Om du hellre vill fortsätta kan du göra det ner till havet som ligger vid Tärnättholmarna. Du fortsätter sedan din vandring söderut förbi Näskebodarna och kommer då till den södra entrén, för att därefter vandra tillbaka till västra entrén längs med Ävdalsbäcken.