Som turist i Sverige finns det otroligt mycket att se och uppleva. Här kommer några uppskattade upplevelser som kan vara något för dig.

Ishotellet i Jukkasjärvi

Detta hotell är nästan ett måste att uppleva för dem som inte är rädda att övernatta i ett kallt hotell. Bara för att skapa en ljuskrona i hotellet krävs det tusen iskristaller, och ungefär 700 miljoner snöbollar behövs för att producera de handskulpterade sviterna av snö och is. Varje år byggs ett nytt hotell och isen är tagen från Torne älv. Här får du uppleva norrsken, forsränning och prisbelönt mat. Hotellet brukar besökas av cirka 500 000 personer från omkring 80 länder. Du får betala nästan 3 000 kronor natten för ett rum för två. Vill du däremot ha en svit får du betala tredubbelt.

Kebnekaise

Både många svenska och utländska turister har en dröm om att bestiga Kebnekaise, som är Sveriges högsta berg. Om du utgår från fjällstationen som ligger några kilometer från Nikkaluoktas busstation, finns det två leder att gå. Dessa leder går till sydtoppen, och denna topp räknades som landets högsta punkt ända till sommaren 2018. Efter nya kontroller har det kommit fram till att nordtoppen faktiskt är lite högre. De vandrare som vill ha en tuffare led att gå, brukar välja den västra fjällstationen. Den är brant men du behöver varken guide eller vana av att klättra för att välja den. Det rekommenderas dock om du väljer den östra leden. Där får du passera farliga passager som finns över vissa glaciärområden. Den östra leden är 14 kilometer lång och du går den på ungefär 8–10 timmar. Den västra leden är ungefär 18 kilometer och den tar cirka 10–14 timmar. Vill du undvika att klättra och gå på oerhört branta belysta platser kan du välja Durlings led som börjar alldeles norr om Singi istället för de leder som börjar vid fjällstationen.