Under sommarmånaderna besöker väldigt många utländska turister Sverige, men vad är de mest intresserade av att göra när de är här? De populäraste månaderna som utländska turister kommer hit är under juni, juli och augusti. Under sommaren 2017 gjordes ungefär 450 000 fler övernattningar än under samma period 2016, och under 2018 hade det ökat till nästan en miljon övernattningar än 2017. Källa: Tillväxtverket/SCB. Organisationen Visit Sweden har gjort statistik på vad turisterna helst vill göra när de besöker Sverige. Svaret som framkom syftar på de aktiviteter turisterna valt att göra under fem år och turister från de länder som medverkat för att få fram denna statistik är: Danmark, Tyskland, Norge, Nederländerna, USA, Storbritannien och Frankrike.

De populäraste aktiviteterna

1. Som nummer ett är det shopping som gäller.

2. Turisterna besöker gärna museer, restauranger och det nöjesliv som erbjuds här.

3. De tycker även om att se sig omkring på landsbygden.

4. Att få smaka god mat och dryck på restauranger är också mycket omtyckt.

5. Att få uppleva vår svenska kultur, livsstil och traditioner är också uppskattat.

6. Under våren, sommaren och hösten uppskattas utomhusupplevelser.

7. Att bara vandra omkring i naturen är det många som tycker om.

8. Ta en rundresa, med bil eller kanske med buss för att kunna se flera städer eller orter, är många intresserade av.

9. Många turister kanske känner någon, eller har familjemedlemmar här, och givetvis vill de besöka dem när de ändå är i närheten.

10. Uppleva konst, historia, design och teater är också något som är mycket omtyckt.

Det är alltså shopping, museibesök, äta på restaurang, nöjen i storstäderna och även lugnet på landsbygden som lockar mest. Det beror på att Sverige har livliga städer, där krogarna har öppet nästan hela natten. Allemansrätten som vi har finns inte i alla länder och det gör att många turister tycker om att vandra omkring och kanske tälta vid en sjö eller på något annat trevligt ställe.